Spreekbeurt

Op deze pagina vind je informatie welke je kunt gebruiken voor het maken van je spreekbeurt of werkstuk. 

 

Krav Maga
“Krav Maga” is een Hebreeuws woord en betekend in het Nederlands “contact gevecht”.

Krav Maga is het zelfverdedigings-systeem dat gebruikt wordt in Israël door de veiligheidsdiensten en de speciale legereenheden. Dit systeem is geheim gebleven tot 1964 en wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt in Israël maar door verschillende veiligheidsdiensten en speciale leger- en politieonderdelen over de hele wereld en burgers kunnen ook tegenwoordig deelnemen aan de gave Krav Maga lessen.

Krav Maga is een moderne en gemakkelijkere manier aan te leren manier om jezelf te verdedigen tegen alle vormen van agressie en geweld die je nu tegen kan komen. Bij Krav Maga worden zelfverdediging en vechten-situaties op een logische manier aangepakt, waarbij je na een korte periode volgen van lessen al snel veel technieken kan aanleren. Er wordt getraind op een combinatie van verschillende onderdelen. Je krijgt niet alleen een lichamelijke training samen met hoe je de technieken uit moet voeren, maar ook word je getraind in hoe je op een zo handig mogelijke manier jezelf kan beschermen en hoe je moet omgaan met wat je dan denkt en voelt tijdens vervelende en agressieve situaties. Op deze manier wordt de kans groter dat je de situatie in de hand kan houden in de meest gevaarlijke situaties.

Krav Maga is een bijzonder en goed werkend systeem dat over de hele wereld gezien wordt als een methode die nieuwe wegen opent en ervaren wordt als een in de praktijk goed werkende manier van zelfverdediging door degenen die Krav Maga lessen hebben gevolgd. Krav Maga is ontwikkeld door grootmeester Imi Lichtenfeld, de topinstructeur van het man -tot- man gevecht in het Israëlische leger. De technieken zijn effectief, eenvoudig en gemakkelijk te leren en kunnen onder zeer zware stress- situaties toegepast worden, waarbij ongeacht lichamelijke conditie, kracht of leeftijd niet uit maakt. 

Leer Krav Maga, leer jezelf te verdedigen tegen
*Verschillende soorten van agressie; 
*Bedreiging met mes, pistool en stok; 
*Verdedigingen tegen verwurgingen; 
*En leer preventief te handelen. 

Krav Maga is de methode voor iedereen die zijn persoonlijke veiligheidsgevoel wilt versterken. Zodat je niet langer bang op straat hoeft te zijn en in staat bent om je tegen allerlei onveilige situaties te verweren.

IKMA
De Israëli Krav Maga Association (IKMA) is opgericht op 22 oktober 1978 door Grootmeester Imi Lichtenfeld, de grondlegger en ontwikkelaar van het Israëlische close quarters fighting system Krav Maga. De IKMA is een geregistreerde associatie in Israël. Aan het hoofd van deze associatie staat de officiële opvolger van Imi Lichtenfeld, Haim Gidon. Het hoofdzakelijke doel van de IKMA is het verspreiden van het Israëli Krav Maga, Imi system door Israël en de Wereld. 

Imi Lichtenfeld continueerde zijn werk in deze velden als de president van de IKMA tot de datum dat hij heen ging (8 januari 1998).

Het IMI systeem wordt voortgezet in de IKMA door Imi's top student en mede oprichter van de Israëli Krav Maga Association, Mr Haim Gidon, welke van Imi zelf zijn 8e dan in ontvangst heeft genomen.

Haim Gidon heeft de 10e Dan, is hoofd van het systeem, alsmede de officiële Grootmeester van de Israëli Krav Maga Association. Haim Gidon werd door de algemene vergadering van leden en instructeurs benoemd tot permanente president van de Israëli Krav Maga Association.

 

Imi Lichtenfeld
Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld) was de grondlegger van Krav Maga, hij werd in 1910 in Boedapest geboren. Hij groeide op in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Als kind kreeg Imi van zijn vader les in diverse disciplines lichamelijke oefening en sport, waaronder turnen. Zijn vader spoorde hem hiertoe aan daardoor ontplooide Imi zich in vele disciplines als een kampioen.

In 1944, begon Imi met de opleiding van Israëlische manschappen. In deze periode leidde hij meerdere elite-eenheden van de Hagana en Palmach op (de befaamde voorloper van de speciale eenheden van de IDF). Ook de eenheden van de Palyam (marine commando) en de politiemacht werden door Imi opgeleid.

In 1948, gelijktijdig met het uitroepen van de staat Israël en de oprichting van de Israel Defense Forces, werd Imi benoemd tot hoofdinstructeur Krav Maga van de School of Combat Fitness. Hij diende ongeveer twintig jaar in de IDF en wist in die tijd zijn technieken voor zelfverdediging en het gevecht verder te ontwikkelen en te verfijnen. Imi trainde persoonlijk de kopstukken van de Israëlische speciale eenheden en leidde vele Krav Maga instructeurs op. Hierdoor verkreeg hij persoonlijk erkenning door vele hooggeplaatste Israëlische officieren. Imi's methode, Krav Maga, voldeed aan de veelzijdige eisen van de IDF.
Dat wil zeggen dat de discipline eenvoudig te leren en toe te passen moest zijn. Ook was het belangrijk dat de vaardigheden met een minimum aan oefening onderhouden konden worden. Nog belangrijker was het dat de door Imi ontwikkelde technieken ook onder de meest ongunstige omstandigheden konden worden uitgevoerd.

Na uit actieve dienst te zijn teruggetreden paste Imi Krav Maga aan om universeel te worden toegepast. De technieken werden veranderd zodat iedereen – man of vrouw, jongen of meisje, jongere of oudere – hier gebruik van kon maken om een aanval af te slaan.

In 1972 werd de eerste civiele cursus voor Krav Maga instructeurs gestart in het Wingate Institute of Sport and Physical Education. Sindsdien heeft deze discipline zich verbreid over talloze civiele diensten in Israël en het buitenland.Duizenden mensen zijn inmiddels opgeleid in de eenvoudig te leren,
no-nonsense zelfverdedigingstechniek Krav Maga.

Grandmaster Mr. Haim Gidon – Hoofd van het Krav Maga system.
Haim Gidon is president van de Israëli Krav Maga Association, hij wordt erkend als Grootmeester van het Israëli Krav Maga systeem. Dit systeem werd gecreëerd en ontwikkeld door Imi Lichtenfeld. Haim Gidon verbeterde en continueerde het systeem om zodoende deze te versterken door het ontwikkelen van nieuwe technieken zoals: self-defense, face to face combat, avoidance, Retzef, hand blows, cold arms, fire arms en ground wrestling. Hij voegde een vernieuwde onderwijs methode toe.

Haim was Imi Lichtenfeld's top leerling voor 28 jaar. In die tijd droeg Haim Gidon deel aan activiteiten en voerde sleutel posities in de administratie van de Israëli Krav Maga Association (als cofounder of the Association, board member, professional committee, grades committee, chairperson of the Association and edited the systems' materials from beginner level - yellow belt - through very high expert level - 5th DAN black belt).

In 1991 vroeg Imi Lichtenfeld, Haim Gidon om instructeurs te scholen van de Association, o.a. zwarte band gegradueerden en club eigenaren van het systeem. Imi Lichtenfeld gaf Haim Gidon persoonlijk zijn (8e DAN) zwarte band en beschouwde hem als zijn opvolger. Haim Gidon onderwijst Krav Maga vanaf 1977, het jaar dat hij de eerste civiele school opende van het Imi system Krav Maga. Door de jaren heen instrueerde Haim hele generaties van Krav Maga beoefenaren.

Zijn senior leerlingen onderwijzen Krav Maga in Israël, buitenland, scholen, clubs, community centers en security services. Haim en zijn instructeurs zijn o.a. uitgezonden naar Londen, Manchester, Canada, Frankrijk, New York en Nederland voor het trainen van Politie en Security personeel. De les stof van de IKMA wordt constant verbeterd en samengesteld in een professioneel boek van de gele band tot aan de senior banden.

Op 28 februari 1998, werd Haim Gidon gekozen als Grandmaster en voorzitter voor het leven, door de algemene vergadering van de Israëli Krav Maga Association. Haim Gidon vertegenwoordigt het Krav Maga systeem van het professionele martial arts comité van het Wingate instituut in Israël .


RetZef
RetZef onder leiding van Morreh (Meester) Timo Hennekes is 16 jaar geleden gestart met Krav Maga Lessen. 

Timo Hennekes is hoofd van de organisatie RetZef die internationaal opereerd en lesgeeft. Hij heeft vele jaren ervaring in verschillende disciplines zoals VIP Bodyguard, Israeli Shooting, MMA en pontwikkelde het Kids Krav maga systeem zodanig dat de kinderen goed leerzame lessen krijgen. Kinderen hebebn structuur nodig in de lessen zodat de technieken goed eigen gemaakt kunnen worden.
Morreh geeft lessen aan Politie, militaire, privelessen en aan burgers.

We zijn een sportschool waar iedereen van harte welkom is.
Of je nou 15 of 60 jaar bent, iedereen kan Krav Maga trainen. Bij ons gaat het er niet om de beste te zijn maar dat je jezelf kunt verdedigen in vervelende situaties. Tijdens onze lessen is respect een belangrijk element en uiteraard helpen we elkaar met de training. Tijdens de lessen heerst er een leuke sfeer en iedereen heeft het goed naar zijn zin. Kom gerust eens langs of doe mee met een gratis proefles en ervaar hoe het er aan toe gaat tijdens de les.